·
MEDOMET
Medomet je ručně nebo elektricky
poháněné zařízení na získání medu z plástů, využívající odstředivé síly. V
období "včelých žní" - si můžete sami vyzkoušet práci s tímto medometem.
·
MEDOVICE
Medovice je sladká u včel oblíbená
tekutina, kterou vylučují tzv. producenti medovice (např. mšice) na rostlinách.
·
Medovina
Medovina je kvašený alkoholický
nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Název medovina pochází ze spojení medové
víno. Lahodnou a našimi zákazníky velmi oblíbenou medovinu připravujeme
tradičním způsobem bez použití chemických přísad a dochucovadel.
·
NEKTAR
Nektar je cukernatá tekutina, kterou
vytváří některé rostliny v květech.
·
Pastovaný MED
Pastovaný med je přírodní včelí med
upravený do pastové konzistence šetrným mechanickým postupem tzv.
"pastováním", aby dále již nekrystalizoval. Med je zpracováván pouze
mechanicky bez zahřívání a bez chemických přísad. Med si zachová svoji roztíratelnost.
Tento med je vhodný jako pomazánka k natírání na chléb i pečivo, zvláště pro
děti. Je to plnohodnotný přírodní včelí med, který se v průběhu času již nemění.
·
PROPOLIS
Propolis je původně pryskyřice,
kterou sbírají určité včely. Tuto pryskyřici potom včely obohatí sekrecí svých
žláz, čímž ji přemění na propolis. Propolisem včely následně dezinfikují stěny
úlu, jakož i veškerý povrch plástů.
·
PROPOLISOVÁ TINKTURA
Propolis je macerován v 50ti až
60ti % alkoholu.
·
VOSKOVÁ VÍČKA
V období „včelích žní“ – v květnu a
červnu máme pro zájemce k dispozici čerstvá vosková víčka, která se získávají
při vytáčení medu z včelích plástů. Vosková víčka obsahují rostlinné
pryskyřice, med a včelí vosk a jejich žvýkání blahodárně působí na dutinu
ústní.
·
KRYSTALIZOVÁNÍ
Tímto výrazem se označuje proces,
kdy se z tekutého medu stává med tuhý (zkrystalizovaný). Všechny druhy medu
krystalizují - znalci dokonce krystalizaci označují za důkaz pravosti a
nepoškození medu. Květové medy krystalizují do několika týdnů, lesní
(medovicové) do několika měsíců.
Žádné komentáře:
Okomentovat