Med se dělí dvě základní skupiny
·
Květový – nektarový
·
Medovicový - lesní
Květový med – pochází ze sladkého nektaru květů rostlin. Jeho
barva je světlá, v různých odstínech žluté a hnědé barvy. Obsahuje různá pylová
zrnka, který med obohacují o nepostradatelné léčivé a povzbuzující látky. Tento
med je ceněn v lidovém léčitelství pro obsah rostlinných hormonů, aromatických
látek, éterických olejů a dalších blahodárných látek. Obsahuje větší množství
jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy, které zapříčiňují jeho snadnou
krystalizaci. Díky tomu je snadno stravitelný.
Medovicový med - nazývaný jako lesní med
pochází z lesních rostlin. Jeho barva je mnohem tmavší v různých odstínech
hnědé barvy. Toto zbarvení je zapříčiněno rostlinnými barvivy, obsaženými v
míze dřevin. Tento med obsahuje fruktózu, dextriny, flavonoidy. Lidskému tělu
prospívají hlavně díky velkému obsahu minerálních látek (draslíku, fosforu,
hořčíku), stopových prvků a baktericidně působících látek.
Pastový med - získáme krystalizací medu, který se poté drtí
mezi dvěma, většinou mramorovými, koly. Med se dále upravuje do pastelové
konzistence. Dodejme, že to se děje bez jakýchkoliv chemických přísad.
Plástečkový med - je
med, který se prodává v uzavřených plástech nebo částí plástev tak, jak jej
včely uložili a zavíčkovali.
Medy můžeme
dále dělit podle konkrétních rostlin které obsahují. Některé medy z rostlin:
·
Akát – Akátový med je
bezbarvý až lehce nažloutlý. Má výraznou chuť a vůni po akátových květech.
Akátový med zůstává, jako jeden z mála, dlouho tekutý a nemá tendenci rychle
krystalizovat.
·
Lípa – Lipový med patří v
našich zeměpisných šířkách mezi nejkvalitnější a nejoblíbenější med. Bývá
zlatožlutý až čirý. Má jedinečnou chuť a vůni po lipových květech. Po
zkrystalizování má hrubou konzistenci.
·
Ovocné stromy – Med z
ovocných stromů je lehce nažloutlý. Velice oblíbený pro svoji barvu a chuť. Má
tendenci rychle krystalizovat.
·
Řepka olejka – Med z řepky
olejky a dalších brukvovitých rostlin, jako hořčice, je krásně žlutý. Rychle a
ochotně krystalizuje, a to v celém svém objemu. Obsahuje brasiny, látky s
protirakovinnými účinky. Tento med se hodí pro pastování.
·
Pohanka – Pohankový med je
nahnědlé barvy. Nemá příjemnou vůni, i přesto je však vyhledávaný. Zejména v
Polsku, Ukrajině a Rusku je ceněn pro svoje léčivé účinky. Často se používá při
pečení pečiva, které pak zůstává dlouho vláčné.
Vlastnosti medu
·
Chuť – u chuti se hodnotí
především sladkost, typická pro různé druhy medu. Značně odlišnou chuť mají
medy medovicové, které jsou u nás velmi oblíbené právě kvůli chuti.
·
Vůně – Bývá více či méně
výrazná, typicky medová, s buketem květin a rostlin, které se nacházejí v okolí
úlů. Aroma se může ztratit při dlouhém, nebo špatném skladování, nebo zahřívání
na vyšší teplotu.
·
Barva – Medy mají
rozličnou škálu odstínů od téměř vodové (akátové medy) až po tmavě hnědé (medovicové
medy). Většina medů má barvu v odstínu žluté, krystalizované medy pak bývají
mnohem světlejší.
·
Konzistence – Tekutější
bývají medy medovicové, které bývají viskóznější, nebo například akátové, které
jsou řídké. Různá bývá konzistence u zkrystalizovaných medů. Některé jsou hrubé
(lipový med), jiné mohou být jemně krystalizované a rozplývající se (řepkový a
jetelový med).
Žádné komentáře:
Okomentovat